Tendències gastronòmiques: la cultura foodie

Segur que més d’un cop has sentit a parlar de la paraula foodie. Alguns la fan servir com a sinònim de gourmet, tot i que no té exactament el mateix significat. S’utilitza el mot gourmet per fer referència a aquelles persones amants de l’alta gastronomia amb un sentit culinari crític sovint adquirit gràcies a la formació en el sector. En canvi, els foodies són apassionats amateurs de tot allò relacionat amb la cuina i el menjar: des de la preparació del plat, els ingredients, la presentació i els colors, fins al gust, textures i experiències del paladar.

La cultura foodie ha anat creixent com l’aigua que bull a foc fort. Sembla que cada cop més apreciem la feina que hi ha darrera la composició i l’elaboració d’un plat. Ja no només es tracta de fer passar la gana, sinó de viure l’experiència, de buscar el màxim plaer. Gaudim amb les demostracions de grans xefs i assaborim les diverses textures que ens pot donar un mateix ingredient. Un exemple de tot això és l’èxit dels Exploradors Gastronòmics organitzat per La Boscana, un cicle d’activitats relacionades amb la gastronomia que prepara el mateix restaurant un cop al mes. Un sopar a 4 mans entre en Joel Castanyé, xef de La Boscana, i en Carles Gaig; un sopar maridatge de caça i tòfona; o un sopar maridatge solidari on part del cost de cada menú es va destinar a l’associació Vi per Vida, en són alguns exemples.

6

Aquesta nova tendència també té el seu reflex a les xarxes socials. Comptes de Facebook, Twitter, però sobretot d’Instagram, han servit per catapultar cap a l’èxit sense precedents a instagramers com DeliciousMartha, Lumadeline o LauraPonts, aquesta última de terres lleidatanes. Amb unes imatges espectaculars i plenes de color, aquests usuaris han aconseguit un volum suficient de seguidors capaç de condicionar l’opinió pública i de retruc, l’atenció de grans restaurants i professionals del món de la cuina. I tot, utilitzant un dispositiu mòbil i els ingredients.

A nivell més de carrer, hem vist com programes de televisió com Masterchef, Top Chef o Pesadilla en la cocina s’imposaven a les graelles televisives aconseguint una audiència que gaudia observant com s’elabora un plat, com es presenta i quines en són les crítiques, en alguns casos provinents d’experts del món de la gastronomia com els xefs Alberto Chicote o Pepe Rodríguez. En la mateixa línia, el programa de TV3 Cuines ha fet un reestyling molt encertat del seu format aconseguint convertir-se en un espai purament divulgatiu on l’objectiu és mostrar diverses receptes, així com també ensenyar a adquirir bons ingredients.

I tu? Et consideres un foodie?