Guía Michelin

Quin és l’origen de la Guia Michelin?

Un manual per a conductors i ciclistes. Aquesta és la idea amb la qual va nàixer la Guia Michelin a principis de l’any 1900 a França. Ho va fer de la mà d’André Michelin i del seu germà Edouard i avui dia és la guia europea d’hotels i restaurants amb més reconeixement d’Europa i part del món. Cadascun d’aquests països té una guia: França, Bèlgica i Luxemburg, els Països Baixos, Itàlia, Alemanya, Espanya i Portugal, Suïssa, el Regne Unit i Irlanda, i Àustria. I també hi ha ciutats com París, Londres, Nova York, San Francisco, Tòquio, Los Angeles i Las Vegas que compten amb la seva pròpia edició. Amb una periodicitat anual, un comitè de jutges valora la cuina dels restaurants i aquests poden arribar a un total de 3 estrelles; fins a 5 coberts pel confort i servei als clients del mateix; i d’1 a 5 cases en el cas dels hotels. Diversos experts culinaris són contractats per la guia i, de manera anònima, visiten els diversos locals i hotels que prèviament ja destaquen per damunt dels altres, per tal de valorar-ne la seva cuina, confort i servei.

L’empresa Michelin es crea cap al 1890 com a fàbrica de neumàtics i altres accessoris pel motor d’un vehicle. En aquesta línia i gràcies al que avui anomenaríem una bona estratègia de màrqueting, apareix la guia, coneguda per la Guia Vermella pel color de la coberta, la qual s’entrega de forma gratuïta a diversos tallers mecànics. Inclou anuncis publicitaris i consells destinats als conductors: com canviar una roda, gasolineres, llocs on dormir… Anys després i veient com cada cop eren més els qui es podien permetre tenir un cotxe, la Guia Michelin va passar a ser de pagament i va eliminar les insercions publicitàries. Es diu que aquesta decisió la va prendre André Michelin després de veure que un taller utilitzava la seva guia per aguantar un banc i va pensar que la gent només respecta allò que paga.

L’edició d’Espanya i Portugal ja es publicava des del 1910, però no és fins al 1932 que Michelin obra la seva filial espanyola.

Val a dir que la companyia francesa va escollir Espanya per celebrar el seu centenari l’any 2010, any en què el Celler de Can Roca va obtenir la seva tercera estrella Michelin. En aquest sentit, també cal fer esment del fet que les estrelles s’entreguen al restaurant i no al cuiner. Això no vol dir que si un xef abandona el restaurant on s’ha atorgat l’estrella, el comitè de jutges no examini amb detall si l’establiment continua estant al nivell que requereix l’entrega d’una estrella o no.

Aquí pots consultar la Guia Michelin 2017.

 

Comunicació La Boscana