Joel Castanyé

Poesia en prosa pel 2018, a La Boscana

Des de que vam obrir les nostres portes al novembre del 2014 fins avui, han passat més o menys 157 setmanes. Cent cinquanta-set setmanes que, cadascuna d’elles, ens ha mostrat i ensenyat un camí de plaers.

Plaers de paladars enamorats, de tanins surant en boca i retronassals exigents que, en cadascuna de les persones que han passat per casa nostra, han suposat un aprenentatge en dues direccions: hem aprés a obrir la capsa de sorpreses quant a sabors, textures i sensacions, i alhora hem aprés de les opinions d’aquests comensals, les seves mirades i les seves sensacions.

La cuina és, en sí, un generadora de desitjos, de sorpreses i, ben entesa, de cultura. I no volem renunciar a aquesta cultura tant nostra. La cultura que ens dona la terra, l’entorn, la plana que ens envolta i la intrínseca manera de ser de la gent de Lleida.

 

Els enciams del nostre hort, les gallines ponedores, els xiuxiueig de l’aigua de l’estany, el vent acaronant i fent remorejar les fulles dels aurons, els xops i les pomeres, ens inspiren.

Ens inspiren els camps de conreu que tenim a tocar de casa, la delicada cura amb que tractem les copes i els vins, la paciència en curar la vedella Rubia, l’atenció que posem en les persones que ens visiten i la passió que desbordem en triar les millors matèries primeres per a la cuina.

Tot plegat fa que avui, 157 setmanes després d’aquell primer dia, només puguem donar les gràcies pels somriures que ens heu donat, pels cops que heu aclucat els ulls al tastar les nostres menges, les expressions de sorpresa quan el vostre paladar s’ha sobtat d’alegria en rebre alguna mignardina, patata ‘Ratte’, maduixa perlada o notar com es fon, damunt la llengua, el caneló de la mare Roser.

Gràcies per tornar, per parlar de nosaltres i, a més, fer-ho tant bé.

Només volem que les propers 157 setmanes i més, siguin tan satisfactòries per a nosaltres com sembla que ho han estat pels comensals que heu fet parada a casa nostra.

 

I ara que encara som al mes de gener, deixeu-nos desitjar, un cop més, que tingueu un bon any.

 

Comunicació La Boscana