La Boscana

Pa artesà o pa industrial?

Si haguessis d’escollir entre un pa artesà i un pa industrial, amb quin et quedaries? La resposta és clara, però els índex de consum no diuen el mateix. La veritat és que cada cop consumim menys pa i aquest cada cop té menys qualitat. Tant és així que l’Informe del Consum Alimentari a Espanya 2015 mostra que durant l’any passat les llars espanyoles es van gastar 3.800 milions d’euros comprant pa, el que representa un 18% menys que al 2008. I com més enrere anem, més accentuada és la diferència: avui dia consumim la meitat de pa que fa 25 anys.

Existeixen diversos motius que expliquen aquest descens: la gran proliferació de la baguette industrial, els canvis en els costums gastronòmics, les dietes, el creixement del poder adquisitiu de la societat,… i així podríem arribar fins a l’infinit. Però,… com es pot gaudir d’una bona salsa si no és amb un bon pa? I és que ja ens ho deien de petits: “agafa una mica de pa i acaba’t el que queda al plat”. Tot i això, aquell pa era més gustós que el que es pot comprar avui al supermercat.

Així doncs, quin és el secret d’un bon pa? En primer lloc la farina ha de ser de qualitat i s’ha d’utilitzar massa mare, deixar-lo reposar en un ambient fred durant la nit i cuidar-ne la cocció. En total, el procés dura unes 7 hores, mentre que avui dia, en alguns casos s’ha reduït a més de la meitat. Val a dir que la gran majoria de pa que podem trobar a grans superfícies i locals que no estan especialitzats en l’elaboració del pa, els temps de preparació totals són d’unes 2 hores i mitja. A més, arriba precuinat i congelat per tal que els comerços l’hi donin una última cocció i es pugui servir calent. El preu, és clar, és molt més baix i l’any 1988 durant la “guerra de la baguette” per la liberalització del preu de la barra de quilo, va arribar a valer 0,20 euros.

Probablement degut a la creixent preocupació per allò que mengem, cada cop són més els que s’animen a fer el pa a casa, hi ha més tallers per aprendre a fer pa artesà, les publicacions relacionades tenen més èxit, etc. Fins i tot marques reconegudes com Bimbo ha apostat per una nova línia de pa artesà, amb massa mare i oli d’oliva.

Però res com el pa artesà hem quedat, no? A La Boscana trobaràs un pa exquisit fet precisament amb massa mare i acompanyat amb oli d’oliva verge extra de la D.O Les Garrigues. T’animes a tastar-lo?

Panets La Boscana

Panets La Boscana

Comunicació La Boscana