La Boscana

Menjar per plaer o per necessitat?

Una gran pregunta que amaga diferents desigs i menesters en uns temps que la tendència dels fogons està en alça. Quan mengem per plaer i quan mengem per necessitat? La diferència rau en la intenció de gaudir d’un sabor en concret o cobrir les necessitats nutricionals i energètiques de l’organisme. El fet de menjar per plaer ens fa oblidar que menjar segueix sent una necessitat vital, i la cobrim camuflant aquesta fretura amb un autèntic goig pels sentits.

 

Segons estudis de professionals, quan mengem per gaudir del plaer d’un determinat gust, s’eleven els nivells de l’hormona glerina, l’hormona que determina l’apetit de cada individu, i del compost 2-araquidonilglicerol (2-AG) que afecta als receptors del sistema nerviós central i perifèric. A nivell químic, el nostre cos segrega unes substàncies que a diferència de quan mengem per necessitat no. Fonts especialitzades afirmen que quan mengem per plaer, aquest combinat de glerina i 2-AG obvia els senyals del nostre cos indicadores de què ja hem menjat el suficient per recuperar l’energia que ens proporciona aquesta menjada.

A quants de vosaltres els hi ha passat que hem seguit menjant tot i estar saciats? Hi ha tants factors que poden determinar un fet com aquest… Esdeveniments amb un excés de menjar, aliments molt gustosos que et conviden a seguir degustant-los, la cultura d’acabar-se tot el que es posa al plat, etc. Aquesta forma de menjar, només pel simple fet de la recerca del plaer o de voler delectar al teu paladar també es denomina “gana hedonista”.

Segreguem més glerina i 2-AG quan ens presenten les nostres postres preferits? La resposta és SÍ! Com que estimulem intensament els sistemes neuronals del plaer i de la satisfacció, quan mengem alguna cosa que ens agrada molt, eludim els senyals de sacietat del nostre cos.

Què és exactament el que ens proporciona plaer d’un plat?, d’unes postres?, o fins i tot d’una experiència gastronòmica? Existeixen tants perfils de persones diferents que seria difícil defensar una característica absoluta, però analitzant les variables que determinen el plaer de menjar podem trobar olors intenses, colors vius, sabors que et transporten, presentacions dels plats enginyoses, llocs amb encant i entorns únics. Per la gran majoria, sortir a menjar fora, o cuinar un plat en especial és més un acte social o una font principal per gaudir de satisfacció i plaer.

Sigui com sigui, el secret del plaer de menjar pel simple fet de gaudir de les sensacions que ens aporten plats de cuina extraordinaris o bé menjar per necessitats nutricionals i energètiques resideix al nostre cap, no en el nostre estómac.

Vols augmentar els teus nivells de glerina i 2-AG? Vols satisfer la teva necessitat de menjar per plaer? Dóna un cop d’ull a la nostra carta i delecta als teus sentits!

La Boscana

Reserves en La Boscana restaurant:  973 56 55 75 / reserves@laboscana.net
Reserves en La Boscana banquetes:  973 71 10 80 / laboscana@laboscana.net

 

Comunicació La Boscana