La restauració d’ahir i d’avui

És dissabte, estàs de celebració i busques un lloc per anar a sopar. Aquesta nit et mereixes un bon restaurant  i no estàs disposat a acceptar qualsevol cosa: la restauració ha canviat de base i quedar tip o enamorar al paladar ja no són els únics plaers esperats. La decoració del local, la música, la figura del xef… diversos factors han entrat en escena convertint l’acció de menjar en tota una experiència on hi prenen part tots els sentits. Quins són doncs aquests aspectes que han fet evolucionar el sector de la restauració?

La Reserva. Pensa com es demanava taula en un restaurant 20 o 30 anys enrere i com es fa avui dia. El comensal té a disposició diferents canals a través dels quals pot fer una reserva: xarxes socials com Facebook, Twitter o LinkedIn, a través de la pàgina web, per correu electrònic, o per telèfon.

Cuina tradicional vs. Cuina d’avantguarda. No existeix una tendència clara sinó que tota cuina és benvinguda. Des de la tradicional fins la d’autor o des de la creativa fins la de producte. El cert és que la restauració s’ha democratitzat i avui dia pràcticament tothom va amb més o menys freqüència a menjar a un restaurant.

Cuines obertes. Mentre la cuina d’abans era una zona prohibida pel comensal, cada cop són més els restaurants que opten per una cuina oberta al públic. Així mateix ho pots trobar a La Boscana: una cuina amb les parets de vidre que permet, per una banda que els cuiners treballin amb vistes al recinte de La Boscana i amb la llum natural necessària, i de l’altra que els visitants puguin observar-los des de fora.

Els espais. La zona on menjaràs és molt important. En gran mesura, d’ella depèn el teu estat d’ànim: prefereixes un indret atapeït o un de tranquil? Hi ha gustos per a tot, això està clar, però el fet és que cada cop els restaurants aposten per l’amplitud i la lluminositat. En aquest sentit no podem oblidar-nos de Jordi Font, l’arquitecte del restaurant de La Boscana, qui va fer un treball magnífic.

La figura del xef. Anys enrere, un local era conegut per la seva cuina però poques vegades pel seu xef amb noms i cognoms. Sortosament, aquest concepte ha anat canviant amb el pas del temps i avui dia ja són molts els i les professionals de la gastronomia reconeguts a nivell mundial.

El maridatge. Cada cop crida més l’atenció i pretén fer realitat una experiència combinant els vins adequats amb el tipus de plat. Seguint amb la línia que anomenàvem al començament, ja no es busca quedar tip sinó gaudir menjant. Val a dir que el maridatge amb cervesa cada cop està agafant més força.

Qualificació del comensal. El client cada cop està més ben informat gràcies als diversos canals de comunicació i als mitjans tradicionals, on els programes gastronòmics a nivell amateur obtenen uns nivells d’audiència altíssims. Aquest fet fa que el client sigui avui dia més exigent.

Aquests són només alguns dels factors que diferencien la restauració d’ahir i d’avui. En saps més? Explica’ns-ho al Facebook de La Boscana.