Gastronomia

La Gastronomia, l’art de saber preparar un bon menjar

La gastronomia, tothom en parla però… sabem realment el seu origen i significat? Coneixem els aspectes més importants d’aquest mot? Coneixem el paper que tenen figures com la de xef o gurmet? Tècniques de cocció? Un art? En aquest article descobrirem dades interessants per conèixer de primera mà la cultura de l’afició al bon menjar.

El mot gastronomia provè del mot grec γαστρονομία i la seva etimologia ens determina que el seu origen resideix en les paraules gaster o gastrós que signifiquen estómac i de nomu o nomos que signifiquen llei o norma. De primeres podem no entendre que ens determina l’origen etimològic de la paraula, però si ens detenim a investigar sobre aquest art culinari de ben segur que lligarem caps. La gastronomia estudia la relació entre els individus d’una societat, el menjar i el seu medi.

La cultura, la societat, indrets geogràfics, regions, la salut, els costums, la història, les tradicions, el clima, etc. Són alguns dels aspectes que es tenen en compte a l’hora de parlar d’un concepte com aquest, ja que són factors filosòfics, antropològics, socials i històrics els que determinen les característiques essencials i trets diferencials de la gastronomia.

Gastronomia

És a dir, socialment, podem discernir entre molts tipus de gastronomia. La mediterrània, la italiana, la francesa, l’americana, japonesa, asiàtica, fusió… Pot ser particular o bé pròpia d’una regió, això ens revela la relació entre el menjar i la seva ubicació o medi.

La cultura o els costums d’una regió també ens poden determinar la forma de vida d’un indret precís i per tant, com afecta d’una manera més o menys directa a la cuina d’aquell país o regió. També fins i tot podem veure que hi ha llocs on les persones tenen l’esperança de vida més altra que en altres bandes, per tant l’alimentació també afecta a la salut dels seus habitants. Menjars lleugers en zones càlides i dietes altes en greixos en paratges freds, mostren relació entre la gastronomia i el clima i com l’humà ha sabut adaptar-se oferint al seu cos els millors aliments.

Gastronomia

La figura del gurmet és igual o més rellevant que la de xef. Ja que el segon no existiria sense la presència del primer. Elaborar receptes que combinen ingredients, sabors i mètodes de cocció és un art que el gurmet sap apreciar i gaudir. La capacitat de prear d’una forma inconscient tot el que comporta una gastronomia de qualitat.

Però… parlem d’orígens i significats i no parlem de ciència actual? NO! Dins del món gastronòmic cal mencionar també una paraula que de ben segur que agafarà protagonisme en els pròxims anys; la gastrofísica, la nova ciència relacionada amb el menjar.

Aquesta ciència s’encarrega d’estudiar fets tan rellevants com que ‘podem menjar un 40% més si el plat és gran’, ‘ que els utensilis amb els quals mengem poden fomentar que mengem més o menys’ és a dir no és el mateix menjar amb palets xinesos o bé amb una forquilla o cullera. La gastrofísica també ha descobert que ‘mengem un 35% més si mengem acompanyats d’una altra persona i un 75% més si som 3’ entre altres.

Bé, doncs el que dèiem, la norma de l’estómac. La qualitat relacionada en tot aquest univers gastronòmic que ha evolucionat constantment des dels seus orígens i que té per davant un llarg recorregut.

Comunicació La Boscana.