La dieta mediterrània: un tresor de casa

Redueix les possibilitats d’obesitat, de colesterol a la sang i de malalties cardiovasculars i degeneratives. En definitiva, allarga l’esperança de vida. No estem parlant de cap remei casolà, de cap medicament ni de cap teràpia miraculosa. Som uns afortunats. Parlem de la dieta mediterrània. Els que hagueu viatjat arreu d’Europa o del món sabreu com de deliciosa i saludable n’és i com es pot trobar a faltar -deixant de banda les exquisideses de la cuina d’altres cultures-. Tot i que hi ha qui pensi que la dieta mediterrània consisteix en diversos ingredients, els experts asseguren que no només això la fa especial, sinó tot el que l’acompanya: els horaris, la manera com mengem asseguts a taula i les quantitats, entre altres factors.

Saps en què consisteix? Podríem dir que els símbols característics són l’oli d’oliva i les fruites i verdures. Què privilegiats que som. Precisament a Lleida tenim de la millor fruita i hortalissa, ja no del país, sinó d’Europa, la qual només troba competidor a Itàlia i, en alguns casos, a França. I què dir de l’oli d’oliva quan tenim el sud del Segrià i les Garrigues a tocar, on l’anomenen l’or líquid.

La varietat és el que fa la dieta mediterrània tan saludable i enriquidora. A banda d’utilitzar amb abundància i freqüència les fruites i verdures per una banda, i l’oli d’oliva per l’altra, en destaca també la inclusió d’herbes aromàtiques com el timó, el romaní, l’alfàbrega o l’orenga. El pa és el nostre acompanyant en gairebé tots els plats i la pasta és un plat popular que es pot cuinar de mil i una maneres i que és fàcil que et trobis a taula. Un ingredient que potser abans era més comú i que hauríem de mirar d’incloure a tots els plats és l’all: aporta molts beneficis al teu organisme i a més té propietats antibiòtiques naturals. No ens podem oblidar del peix, com les sardines, el salmó o la tonyina; ni de la carn, en especial la d’aus com el pollastre o el gall dindi, riques en proteïnes i amb poca grassa -sempre i quan retirem la pell abans de cuinar-la-. Molts de nosaltres preferim la melenlloc del sucre, i això també reforça el nostre organisme. Igual que els fruits secs i les llegums, antioxidants i amb molta fibra, que en altres països són substituïts per dolços i xocolates.

Si a més de seguir aquesta dieta beus almenys un litre i mig d’aigua al dia i fas esport, a banda de seguir altres hàbits saludables com fer 5 àpats al dia, la teva salut i estat físic t’ho agrairan.

Qui ha dit que gaudir d’un bon plat està renyit amb un ritme de vida saludable?