Joel Castanyé

La cuina d’autor, la maduresa creativa de la cuina

Hi ha una definició exacta per aquest tipus de cuina? De què parlem quan sentim nomenar ‘alta cuina’, ‘cuina creativa’ o ‘cuina d’avantguarda’? Cuina casolana VS Cuina d’autor? Cuina excloent o complementaria? En aquest article del blog de La Boscana ens endinsem dins de la haute cuisine per esclarir els dubtes dels comensals més curiosos.

Quan parlem de cuina d’autor ens venen a la ment una sèrie de xefs amb renom que, en el seu moment, es van atrevir a experimentar amb la cuina,  expressar-se a través de receptes i plats i que van fer de les seves cuines, un centre d’operacions gastronòmiques per sorprendre als seus comensals. Parlar de xefs catalans mediàtics com Ferran Adrià, Joan Roca, Carme Ruscalleda, Sergi Arola, etc, fa que la cuina catalana es projecti internacionalment arreu del món. Però és així com volem ensenyar el què cuinem a casa nostra? Què en farem de la recepta dels canalons de l’àvia? La cuina tradicional exclou a la d’avantguarda? Anem a veure-ho!

La cuina d’autor catalana té els seus orígens als anys 70 i 80, on la haute cuisine francesa prenia protagonisme a les cuines dels grans restaurants i hotels de luxe, i que més tard es rebatejava com la nouvelle cuisine que sacsejava amb imaginació les bases de la cuina tradicional. Però, què és exactament la cuina d’avantguarda? Podríem definir-la com una cuina harmònica, que prioritza l’estètica de les presentacions dels plats, mima els ingredients per elaborar receptes innovadores i que busca capgirar plats amb una herència culinària. Cercar nous sabors, gustos, textures, ingredients, etc, per transformar-los en plats únics amb una elaboració més refinada.

La cuina d’autor otorga al xef la possibilitat d’expressar-se a través d’una recepta, un plat, una elaboració en concret… amb estil propi. Segell personal? Òbviament ‘Els detalls marquen la diferència’. Diferents tècniques culinàries, I+D, noves matèries primes, utensilis estrafolaris permeten a les cuines catalanes, innovar d’una forma sorprenent.

Educar el paladar? Per comprendre bé l’essència de la cuina d’avantguarda, és necessari que el comensal conegui les tècniques de cocció, els ingredients utilitzats, les tendències gastronòmiques, etc, contràriament no podria apreciar les virtuts del plat en la seva totalitat. Però, què hi pinta en tot això la cuina tradicional?

A La Boscana elaborem una cuina d’avantguarda però sense oblidar els orígens de la cuina catalana. Pensem que la cuina de l’àvia/ de la mare/ de la tieta és una excel·lent base per construir plats on deixem regna solta a la nostra imaginació preservant l’essència dels gustos autèntics.

A la nostra carta s’hi pot trobar des de canalons d’estil tradicional treballats amb les tècniques culinàries més sofisticades fins a ingredients amb origen certificat cuits amb la màxima senzillesa com les Gambes de Palamós a la sal. Excloents? En cap cas.

Vols venir a degustar la nostra cuina d’avantguarda amb arrels tradicionals?

Reserves a La Boscana Restaurant: 973 56 55 75 / reserves@laboscana.net
Reserves a La Boscana Banquets: 973 71 10 80 / laboscana@laboscana.net

Comunicació La Boscana.

Tags:
, ,