La Boscana, pionera en la cuina 3D a Holanda

Les noves tecnologies estan entrant amb força en tots els àmbits. Així ho demostra el sopar exclusiu amb impressores 3D que La Boscana va oferir a principis del mes d’abril a l’Escola Universitària de Cuina Kokkerelly, a Venlo (Holanda). Concretament, el xef del restaurant de Bellvís, Joel Castanyé, i un dels seus cuiners creatius, Mateu Blanch, van ser els encarregats de combinar la cuina tradicional amb formes inimaginables creades per filaments d’impressió 3D. Els privilegiats van ser 6 representants d’empreses tecnològiques d’Itàlia, Finlàndia i Canadà que van pagar 150€ per degustar un menú pensat especialment per l’ocasió.

By flow, empresa holandesa creadora de la màquina tridimensional, va encarregar aquest esdeveniment a La Boscana a través d’en Joel i en Mateu, tot i que cal destacar que per dur a terme el sopar per a 6 comensals es va necessitar la participació de 8 cuiners més. I és que amb la cuina 3D els temps poden canviar: per fer un motlle amb aquesta tecnologia es necessita un temps determinat ja que aquest es fa a través de filaments col·locats uns al damunt dels altres.

I què van menjar? L’interessant d’aquesta tècnica és precisament el binomi que crea amb la cuina tradicional arribant a una presentació espectacular. Com a primer snack es va servir el Digikong, una pasta de cacauet impresa prescisament en forma de cacauet acompanyat per un petit goril·la també imprès en 3D. El Fish&Chips va consistir en una làmina cruixent d’alga nori amb una cobertura d’arròs deshidratat que un cop fregit prenia textura. Al damunt, els cuiners van col·locar-hi un microxip imprès en 3D amb sabor a maionesa. Com a últim snack va sortir l’Air Caviar amb un efecte visual sensacional: boles d’oliva 3D.

Com a plats principals, els comensals van gaudir de la Flor de la Vida Caesar: una flor 3D impresa amb pasta de pit de pollastre i farcida de la salsa cèsar. Tot comestible i acompanyada a la presentació pels elements de l’amanida. Les Mystic Prawns (gambes místiques) van arribar escenificades en un marc de base de patata amb llagostins, maionesa de pebre vermell i caviar d’oliva transparent. Tot amagat dins una campana de fum que el propi client havia de destapar creant l’efecte sorpresa. L’últim plat, el Tartris (combinació de ‘tàrtar’ i ‘tetris’) també buscava la interacció amb el comensal: figures 3D de tetris farcides de tàrtar. D’aquesta manera, s’havia de treure la figura del joc per menjar el plat.

Els postres, el Love Bites i el 3D Boscana, van tenir com a protagonistes la xocolata 3D de diverses textures i el dibuix d’un conegut artista.

Aquest innovador i exclusiu sopar 3D va ser possible gràcies a Joel Castanyé i Mateu Blanch de La Boscana, By flow i Food Ink. Sembla que les noves tecnologies aplicades a l’alta gastronomia fan passos agegantats per introduir-se el més aviat possible en el món de la restauració.