Impressores 3D que revolucionen la cuina del futur

La tecnologia avança a passos agegantats. Sembla que faci només uns dies quan sentíem  parlar de les primeres impressores en 3 dimensions i quan ens imaginàvem tots els usos que se li podrien donar. Ja no cal que somiem desperts. Ja és una realitat. Precisament fa unes setmanes us explicàvem com La Boscana va estar present a Holanda amb l’empresa By flow presentant un dels primers menús en 3D, fet primer a porta oberta. Si aquesta combinació de cuina tradicional vs. noves tecnologies ja s’ha fet efectiva, què ens espera en un futur?

De moment, països com Estats Units o la Xina ja s’han interessat per aquesta nova tecnologia aplicada a la gastronomia que no només s’utilitzaria per la restauració. En l’àmbit hospitalari, per exemple, es podria fabricar menjar amb diverses textures aptes per als pacients amb problemes per engolir i que acaben alimentant-se a base de purés. També s’ha pensat en introduir el medicament dins el menjar, evitant així els casos en què el pacient es nega a prendre la medicació o se li fa difícil. El que està clar és que no tardarem gaire en veure-ho.

T’imagines anar a un restaurant i acabar menjant-te la coberteria, els gots o fins i tot les làmpades? Aquesta és la intenció de Food Ink, el primer restaurant de menjars impresos en 3 dimensions amb el qual van treballar el xef de La Boscana, Joel Castanyé i un dels seus cuiners creatius, Mateu Blanch. D’aquesta manera, tal i com assegura Food Ink, es convertiria en “una experiència interactiva d’art comestible”.

També està previst que aquestes màquines arribin a casa nostra. Alguns asseguren que ho faran amb l’aparença d’un microones de pantalla interactiva. L’usuari podria escollir des de la forma en què sortirà imprès el plat, -permetent fins i tot introduir al sistema una imatge feta per nosaltres o extreta d’Internet-  fins als ingredients, l’alçada, el color… A més, ella mateixa seria capaç de detectar la densitat dels aliments i la seva consistència, i si aquesta no fos l’adequada per aconseguir la figura determinada, es modificarien automàticament els paràmetres d’impressió.

Són diversos els avantatges de la impressió d’aliments en 3D. El primer és que es reduirien els costos de fabricació i també la quantitat de menjar que acaba a les escombraries ja que cadascú es podria imprimir el seu menú. I el més revolucionari és el que afectarà a la manera com comprem. Seguirem fent-ho com fins ara o només tindrem tubs amb pasta d’aliment a dins preparats per imprimir el nostre plat? Només sabrem la resposta quan arribi el moment.