Les 5 herbes aromàtiques i espècies més utilitzades

Les herbes aromàtiques i les espècies són elements indispensables que potencien el sabor dels diversos aliments que trobem al plat. Però s’ha de trobar la mesura adequada ja que si abusem d’elles podem emmascarar el sabor que tant ens ha costat d’aconseguir en aquella creació culinària. Tot i que al nostre país no tenim gaire tradició en amanir els nostres plats amb espècies i herbes, el que sí és cert és que la cuina cada cop està més internacionalitzada i les influènciesd’unes i altres són cada cop més evidents.

Existeixen diverses maneres d’incorporar-les al plat: fresques, seques o deshidratades. Et recomanem que provis diverses combinacions i comencis a sentir-t’hi còmode amb elles. És tot un procés d’aprenentatge en què has de trobar la personalitat de cadascuna d’elles per conèixer-les prou bé i afegir-les en aquelles creacions que creguis que s’hi adeqüen.

Per donar-te un cop de mà, et proposarem les 5 espècies i herbes aromàtiques més comunes a la cuina.

  1. Sal (de diversos tipus). La sal té diverses varietats, unes més salades que d’altres, unes més grans i altres més petites, unes amb més personalitat pròpia que d’altres, etc. La Kosher, per exemple, és força utilitzada, a banda de la sal marina, i no conté aditius. El gran avantatge és que es dissolt ràpid i és de sabor més suau que les sals comunes.
  2. Pebre. També com la sal, existeixen diverses varietats, però val a dir que la comuna combina bé amb tots els plats salats, així que per aquí segur que no falles. També tenim el pebre de La Xina, elpebre vermell o el pebre de Jamaica.
  3. All. A banda de contenir propietats antibiòtiques, antimicòtiques i antivíriques quan està cru, és un ingredient molt utilitzat en la dieta mediterrània. També és un element decisiu, ja que si et passes amb l’all el plat et quedarà massa picant i no te’l podràs menjar.
  4. Orenga. Coneguda per ser molt utilitzada en les pizzes, és una planta que pots tenir a casa i que a més és molt aromàtica. Combina’l amb el tomàquet i no t’equivicaràs.
  5. Gingebre. És una arrel molt popular en la cuina xinesa i de la Índia. Té un sabor força picant i aromàtic i el pots afegir tant a plats dolços com salats. Però ves a compte, prova’l primer ja que té un sabor força característic.

Aquestes només són algunes de les moltes espècies i herbes aromàtiques que pots utilitzar. No ens oblidem del julivert, el timó, la menta, la nou moscada o l’alfàbrega,…; herbes molt fàcils de tenir a casa o d’aconseguir al supermercat. Quines utilitzes tu?