La Boscana

Història de la gastronomia catalana (I): prehistòria i edat antiga

El que ens emportem a la boca és el fruit de les petjades de tots aquells pobles que han anat passant al llarg de la història pel nostre territori i que han transformat de forma significativa la forma en la qual mengem i bevem. La història de la gastronomia catalana no és res més que el resultat de barrejar diferents ingredients: tradicions, costums, menjar i beure.

La cuina catalana es caracteritza, segons l’escriptor i gastrònom Jaume Fàbregas, per estar arrelada a un territori: els Països Catalans; i, també, per tenir una continuïtat bibliogràfica, des del primer llibre sobre gastronomia datat ell 1324 – Llibre de Sent Soví-, que s’allarga fins als nostres dies. Per parlar-ne haurem de tenir en compte totes les civilitzacions que d’alguna manera hi han influït com per exemple la cuina Occitana, la francesa, l’aragonesa o la irrupció del fast food provingut des dels Estats Units.

¿Comencem, doncs?

¿Què es menjava durant la prehistòria a Catalunya?

Com que durant el Paleolític encara no s’havia descobert la ramaderia i l’agricultura l’alimentació dels pobles recol·lectors es basava, sobretot, en fruita fresca i seca, plantes silvestres, arrels i eventualment alguna peça de caça. De fet, no podem parlar de tècniques culinàries fins ben entrat el Neolític: període que va suposar una revolució social i també gastronòmica. L’alimentació basada fins aleshores per la fruita i la caça, va començar a introduir alguns cereals com l’ordi o el blat d’espelta, i també els llegums, el peix, el xai, la cabra i el porc. En alguns indrets del Pirineu fins i tot consumien cavall; i com a curiositat volem destacar que els poblats del Baix Llobregat ja elaboraven la seva pròpia cervesa.

La importància de l’Edat Antiga i la irrupció de noves tècniques culinàries

Durant l’Edat Antiga la cuina es va veure transformada a causa de l’arribada dels Ibers i els Fenicis. A ells els hi devem l’arribada de l’oli d’oliva, l’elaboració del vi, el pernil, l’emmagatzematge dels grans de cereal i gran varietat de tècniques de cocció. Cal destacar que la seva arribada també va influir amb el tipus de carn que es consumia i, de fet, es coneix que aquests pobles menjaven habitualment gossos, gats i toixons.

Però no va ser fins que la cultura grecoromana es va instal·lar al nostre territori que podem començar a veure grans canvis en la gastronomia i la inspiració d’alguns plats que se segueixen cuinant avui en dia. De fet, el parament de la taula i els estris que s’utilitzarien durant molts segles – i que han arribat als nostres dies- van sorgir durant aquest període com les paelles, olles, motlles o coberts. I també algunes de les tècniques i receptes que utilitzem en el dia a dia com les salses especiades, la picada o la cuina al vapor o l’escabetx.

Els grecs introduïren la plantació de l’ametller a Catalunya, així com la producció de vi amb ceps autòctons i la plantació de l’olivera a partir d’ullastre. Se sap que eren uns grans amants de les fruites, el pa i el formatge; costums molt arrelades a la cultura catalana i mediterrània.

A més a més, sabem que a les vil·les romanes (antecedent de les masies) es consumia una dieta molt variada -semblant a la mediterrània basada en els cereals, els llegums la carn, el peix, els embotits i els formatges. També consumien dolços, que són la inspiració per plats que encara mengem avui en dia com les torrades de Santa Teresa, els torrons de Xixona o els panellets. També voldríem destacar que el mot paella troba el seu origen en la paraula llatina patella, un estri que s’utilitzava per cuinar arrossos acompanyats de proteïna.

Doncs ara ja saps cinc cèntims de la història de la gastronomia catalana. La setmana vinent parlarem de com va evolucionar durant l’Edat Mitjana i fins al segle XVIII.

Si se us ha despertat la gana i voleu que us delectem amb els nostres plats, no dubteu en visitar l’espai gastronòmic dels Germans Castanyé de La Boscana.

Reserves a La Boscana Restaurant: 973 56 55 75 / reserves@laboscana.net
Reserves a La Boscana Banquets: 973 71 10 80 / laboscana@laboscana.net

Comunicació La Boscana.