D.O Catalunya

Els vins de les DO catalanes i les seves característiques

El vi forma part de la cultura i tradició catalanes. Ha estat així des de fa més de 2.300 anys i fins i tot, durant els segles XVIII i XIX, el conreu de la vinya va esdevenir un dels principals motors de l’economia del país. Avui dia el sector vitivinícola català es troba en un dels millors moments de la seva història després de patir el gran daltabaix amb la plaga de la fil·loxera a finals del segle XIX i principis del XX. Aquest resorgiment del sector es veu reflectit en les 11 Denominacions d’Origen Protegides, de gran prestigi i qualitat. Anem a veure quines són.

  1. DO Costers del Segre. Engloba les comarques del Pallars Jussà, Pallars Sobirà, el Segrià, el Pla d’Urgell, les Garrigues, la Noguera i la Segarra. I aquestes, es divideixen en subzones: Raïmat, Segrià, Pallars, les Garrigues, Vall de Riu Corb, Artesa de Segre i Urgell. En aquesta DO hi trobem els vins negres de cabernet sauvignon, pinot noir, merlot i ull de llebre; de rosats hi ha l’ull de llebre, merlot i cabernet sauvignon; mentre que els blancs estan elaborats amb macabeu, xarel·lo i parellada i de chardonnay, sauvignon blanc o riesling.
  2. DO Montsant. Inclou la major part de la comarca del Priorat tot i que amb algunes zones de la Ribera d’Ebre. En destaca la producció de vi negre, el qual s’elabora amb cabernet sauvignon, garnatxa peluda, merlot, monastrell, picapoll negra i syran. Els blancs ho fan amb garnatxa blanca i macabeu majoritàriament. En menor mesura, s’hi poden trobar rosats i licorosos.
  3. DO Terra Alta. Els vins d’aquesta comarca són sobretot blancs de les varietats de garnatxa blanca i macabeu, mentre que els negres i rosats s’elaboren amb carinyena, garnatxa negra i garnatxa peluda, matisats amb ull de llebre.
  4. DO Penedès. És la DO amb més producció i projecció internacional de Catalunya. Es caracteritza per la gran diversitat de vins que elabora, sent el blanc el que més protagonisme s’emporta. Amb tot, també hi tenen cabuda els vins d’agulla i els rosats i darrerament ha augmentat la producció de vi negre.
  5. DO Priorat. Els vins d’aquesta DO són predominantment negres. S’elaboren amb carinyena, garnatxa negra i peluda i, en menor mesura, cabernet sauvignon, merlot y syrah.

 

D.O Catalunya

Vins Catalans

T’has quedat amb ganes de saber més? La setmana que ve et parlarem de les 6 DO restants que conformen el panorama vitivinícola de Catalunya.

Comunicació La Boscana.