D.O Catalanes

Els vins de les DO catalanes i les seves característiques (II)

La setmana passada et parlàvem d’algunes de les DO de vins que tenim a Catalunya (Costers del Segre, Montsant, Terra Alta, Penedès i Priorat). En total en sumen 11, de les quals en tenim representació al celler de La Boscana.

  1. DO Conca de Barberà. En aquesta DO cal mencionar els cellers modernistes de l’Abadia de Poblet i l’Ordre dels Templers, coneguts com a catedrals del vi. En destaca la varietat autòctona Trepat, que dóna personalitat als vins rosats que s’hi elaboren. Pel que fa als vins blancs, se’n produeix un dels més prestigiosos, fet amb chardonnay, tot i que també cal nombrar les varietats macabeu i parellada. Els vins negres estan elaborats amb garnatxa negra, ull de llebre i trepat.
  2. DO Catalunya. Aquesta DO té la voluntat de potenciar i promocionar la qualitat i la comercialització dels vins catalans. Engloba bona part dels conreus de vinya dels territoris catalans i, per tant, hi ha moltes varietats. Els vins negres són potents i d’aroma intens; els blancs, lleugers i fruitats; i els rosats completen l’oferta.
  3. DO Pla de Bages. Com a varietat autòctona, destaca el picapoll, a partir de la qual s’elaboren vins blancs. Aquests, però, també es fan a partir de macabeu, parellada i chardonnay. Altres varietats que s’hi conreen són, sobretot per elaborar el vi negre són: ull de llebre, merlot, sumoll i cabernet sauvignon majoritàriament. En menor presència trobem: garnatxa negra, pinot noir i syrah. Pels rosats, s’utilizen les varietats merlot i cabernet sauvignon.
  4. DO Tarragona. Les formen les comarques del Camp de Tarragona i de Ribera d’Ebre. En aquesta DO també hi ha força varietats de vins, tot i que se’n produeixen més de blancs que de negres i rosats.
  5. DO Alella. Com a curiositat, cal destacar que històricament els vins d’aquesta DO han proveït el mercat de Barcelona i les classes benestants de la Ciutat Comtal. Se la coneix sobretot pels seus vins blancs, elaborats a partir de diverses varietats com la pansa blanca. Els rosats es fan amb garnatxa tot i que també amb pansa rosada i merlot. Per últim, els negres s’elaboren amb cabernet sauvignon, ull de llebre i merlot.
  6. DO Empordà. S’hi elabora un vi dolç molt característic, la garnatxa de l’Empordà. En quant a producció, predominen els rosats a partir de carinyena, garnatxa negra i lledoner. Els negres s’elaboren amb garnatxa o cabernet sauvignon, mentre que els blancs ho fan amb macabeu, parellada, xarel·lo, chardonnay i garnatxa blanca.

Si vols recordar les característiques de la resta de DO, pots llegir l’article de la setmana passada aquí.

 

Comunicació La Boscana