Comer con las manos

El Plaer de menjar amb les mans, Els Mignardisses

Estar al nostre restaurant, a una de les nostres taules i trobar-te un plat amb petites delícies que et criden, t’inciten a agafar-les per portar-les a la boca amb les mans, sense pensar-t’ho, i exclames ¡Umm! a la vegada que tanques els ulls… ¡Quin plaer pels sentits! Aquestes petites delícies culinàries són els Mignardisses.

Què són els Mignardisses?

Els Mignardisses, com molts noms culinaris, ve de la tradició francesa, concretament de la paraula Mignard que significa quelcom lleuger, petit, delicat i refinat. Poques vegades una definició encaixa tan bé amb els elements als que defineix.

Aquesta forma d’elaborar, de preparar una petita creació artística a la cuina sorgeix quan, antigament, els pastissers feien servir la calor romanent del forn, un cop estava apagat, per fornejar petites peces que amb un altre calor no era possible fer-les, donant lloc així a els Petit Fours: petits dolços menjats d’una sola mossada al prendre el cafè o el té.

Sí, els Mignardisses sorgeixen com a dolços que poden agafar-se amb la mà i tenen formes i elaboracions varies. Però han finalitzat fent referència a qualsevol plat, dolç o salat, presentat en un format suficientment petit que pugui ser menjat d’una mossada. Han arribat a convertir-se en autèntiques obres d’art a la gastronomia actual.

A la cuina actual…?

La gastronomia contemporània no ha dubtat a fer-se seva els Mignardisses, aquesta forma de fer, aquesta idea de quelcom petit i elaborat, per adaptar-la als gustos culinaris actuals. No ha dubtat a treballar-los amb receptes i ingredients locals, elaborant una cuina de proximitat. No ha dubtat a convertir-los en un concepte gastronòmic més, un concepte que va més enllà d’un recopilatori de receptes, indepedentment de com siguin elaborades, presentades en un format petit que permet una llibertat infinita a la creació culinària. L’aparença pot variar, la forma pot variar, les elaboracions poden variar, però el que no pot variar és que han d’ésser peces de format petit, que s’han de menjar amb els dits d’un sol mos. T’apeteix degustar-los?

Quan preparem cada un dels menús que servim al restaurant La Boscana, quan estem treballant amb els productes, amb les elaboracions, quan estem buscant la màxima creativitat i eficàcia per treure endavant cada un dels nostres plats, tenim molt present que la forma com s’ha de mostrar el producte no és una qüestió menor, i emprar els Mignardisses, o no, significa molt més que fer servir un format petit, significa la culminació d’una idea, d’una creació. A la cuina de La Boscana els Mignardisses tenen el seu lloc destacat. T’atreveixes a provar-los?

 

Comunicació La Boscana