El descobriment d’un plat

_MG_0273

Brillant-Savarin, el primer gran gastrònom de la història contemporània, deia que “el descobriment d’un nou plat és de més profit per a la humanitat que el descobriment d’una estrella”. I no volia dir que descobrir estels no fos important, però per molt que la miris, mai la podràs tocar, mentre que un nou plat, quan el tastes, genera una satisfacció plena, terrenal, un gaudi no només per a la vista, sinó per a d’altres sentits. L’olor, el gust i, si s’escau, les mans, generen al comensal una sensació intensa i, també, única, sobretot quan s’experimenta aquest plaer per primera vegada.
Segurament per això, una de les nostres tasques és reinventar plats, idees, aspectes, sabors, olors… i cal fer-ho des del coneixement i des de l’experiència, i després transmetre-ho amb una harmonia el màxim de perfecte que ens sigui possible.
A La Boscana pensem així i creiem que no anem errats. Volem sorprendre, i aquest plantejament s’esdevé una màxima filosòfica, perquè volem donar aquest significat a la nostra labor. I per fer-ho intentem tenir cura, molta cura, perquè descobrir un nou plat mai és fruit de la improvisació, sinó que cal experimentar un i altre cop fins aconseguir trobar el que buscaves.
S’assembla al llenç d’un pintor: comença, rectifica, canvia, torna a començar i evoluciona, fins que arriba a un punt en el qual se n’adona que aquell quadre ja està, ja ha arribat a la seva fi. I diem s’assembla perquè nosaltres tenim un avantatge sobre els artistes: mai acabem un plat, pot semblar que sí, però després continuem treballant per millorar-lo, i això és el que ens fa diferents, perquè sempre hi ha un marge per fer-ho millor.
Descobrir un plat és una sensació fantàstica, reinventar-lo cada dia perquè l’experiència gastronòmica sigui cada cop més màgica, és la nostra inquietud, que culmina quan el comensal el tasta, tanca els ulls i quan et veu et dedica una mirada o un comentari de satisfacció. Cal aprendre per així poder ser millors. Sempre.