“Dormir ràpid per tornar-hi”

Boscana alumnes

Eva Martín i alumnes de la UdL amb Joël Castanyé, a l’Aula Magna de Medicina. Foto: Maria Ángeles Chiriboga

Públic de totes les edats esperava pacient a l’entrada de l’Aula Magna de la Facultat de Medicina de Lleida. La porta s’obria i tancava deixant pas a joves cuiners i cuineres de casa nostra que, atrafegats, preparaven tot allò necessari per fer el showcooking, que la Universitat de Lleida emmarcava en La Setmana de l’Alimentació.

Aviat l’Aula es va omplir i després del vídeo de presentació de La Boscana i del seu privilegiat entorn, el nostre xef, Joël Castanyé, va explicar, a preguntes de l’Eva Martín, la seua trajectòria professional i l’assoliment de l’estrella Michelin el 2016. Espontani i proper, com sempre, va recordar els seus mestres, reconeixent que amb el Ferran Adrià es va enamorar de l’ofici. Va explicar amb orgull que el seu projecte es basa en tres potes: la natura, la gastronomia i la família, i va tenir unes afectuoses paraules per la seua mare, la Roser, que somreia asseguda a primera fila. Apassionat de la seua feina, va confessar, rialler, que li agrada tant que “es tracta d’anar a dormir ràpid per poder tornar a experimentar al dia següent”.

Pel showcooking, Joël es va fer acompanyar d’un equip molt jove, la majoria formats en l’Escola d’Hoteleria de Lleida, i mentre interactuaven amb el públic, van elaborar i es van poder degustar albergínies al carbó, pera al cent per cent i uns deliciosos calçots en teula. Els perfums dels plats van planar per l’Aula Magna. Els cuiners, amb l’ajut de joves estudiants, oferien els tasts en safates, que aviat es van buidar. Algú va preguntar com s’aconseguia un bon maridatge i el Joël va demanar a la seua dona, Angie, sommelier de La Boscana que en fes una explicació.

En definitiva, una gastronomia transversal, tradicional i alhora innovadora, que no perd de vista el territori. Una feina “feta des del cor”, que va palesar, en tota una Aula Magna de Medicina, que la cultura, la salut i l’educació alimentària estan –com no podia ser d’altra manera- naturalment lligades.