DOP Les Garrigues

DOP Les Garrigues: l’or líquid a les nostres terres

Tenim un dels millors olis del món. I no ho diem nosaltres, ho diu el consell regulador de la Unió Europea responsable d’atorgar la categoria de Denominació d’Origen Protegida a l’oli d’oliva verge extra de Les Garrigues. Aquesta DOP agrupa una trentena de pobles de les comarques de l’Urgell, el Segrià i Les Garrigues, autors de la producció d’aquest or líquid. La de les Garrigues és la primera DOP reconeguda a Espanya l’any 1975 i la primera amb certificació d’origen protegit per la Unió Europea l’any 1996.

Aquest nucli format per les 3 comarques és un dels territoris amb més tradició pel que fa al conreu de l’oliva a tot Catalunya. I no d’una oliva qualsevol, sinó de l’oliva arbequina. Per a l’elaboració de la DOP Les Garrigues s’empren olives arbequines d’alta qualitat en un territori on les condicions ambientals i climàtiques són les idònies per a aquest fruit. La collita es du a terme directament de l’arbre i el procés de molturar, és a dir, el que té lloc al molí, es fa en fred per tal de conservar les propietats de l’oliva. En aquest sentit, cal remarcar que la producció té lloc a les cooperatives pageses i molins particulars dels pobles que formen la DOP Les Garrigues.

Segons la mateixa, el seu producte és “afruitat, d’oliva fresca, dens, amb ‘cos’, amb connotacions d’herba i/o fulla, i aromes que recorden diversos fruits, principalment el tomàquet i l’ametlla verda, d’entrada dolça en boca, fent-se presents l’amarg i el picant de forma notòria i equilibrada”.

L’oli d’oliva verge extra és també un element clau en la saludable dieta mediterrània, la qual destaca pels seus beneficis per a la salut. Hi ha fins i tot qui l’ha elevat a la categoria de “meitat aliment, meitat medicina”. Un potent antioxidant, ric en vitamines A, D, E i K, inhibidor del càncer, preventiu de malalties com l’alzheimer, potenciador de la creació de membranes cel·lulars i hidratant per a la pell, són només alguns dels avantatges d’aquest producte. També existeixen altres varietats com l’oli d’oliva verge, oli d’oliva llampant, l’oli d’oliva refinat i l’oli d’oliva.

A La Boscana ens apassiona el sabor d’aquest or líquid, propi de les nostres contrades, i sempre que podem, afegim un raig a les nostres creacions. Vens a tastar-lo?

Reserves a La Boscana restaurant:  973 56 55 75 / reserves@laboscana.net
Reserves a La Boscana banquets:  973 71 10 80 / laboscana@laboscana.net

 

 

Comunicació La Boscana