De la terra al plat

L’èxit d’un servei, amb la corresponent satisfacció del client, és el resultat de la suma de diversos factors, entre els quals trobem la qualitat del producte elaborat. No és cap secret que aquest factor aconseguirà que quan el plat passi pel nostre paladar es pugui fregar l’excel·lència, sempre i quan, lògicament, la resta d’elements estiguin al mateix nivell. La qualitat és un valor afegit, un valor buscat. I també pot esdevenir un segell d’identitat. És per aquest motiu que a La Boscana no només busquem el millor en matèries primeres sinó que apostem pel producte de proximitat, exempt de llargues jornades de transport i de tècniques de conservació que el podrien alterar.

A Lleida i a Catalunya tenim la sort de comptar amb un ampli ventall d’aquestes meravelles que ens ofereix la nostra terra. Un exemple és la Denominació d’Origen Pera de Lleida. Les varietats de la DOP Pera de Lleida presenten particularitats pel que fa a la forma, el color i les característiques organolèptiques, entre les quals destaca especialment la seva dolçor. Aquest tret és el que les diferencia de la resta de peres produïdes a l’Estat espanyol i a la resta d’Europa. També a forma d’exemple, podríem parlar de l’àmplia gamma de Km0, de les melmelades de Miralcamp o delspèsols del Maresme. A La Boscana fem ús de tots aquests productes i de molts altres més. Quin sentit tindria sinó servir una cuina tradicional i de territori sense utilitzar-ne els seus fruits?

En aquest context cal fer menció de l’hort de La Boscana, on s’hi poden trobar les verdures i hortalisses de temporada: tomàquets, enciams, cebes, cols… i fins i tot els tan tradicionals i popularscalçots. El fet de tenir-lo en el mateix recinte fa que puguem escollir exactament el punt de maduresa, grandària i característiques en general que estem buscant. Tampoc volem deixar de banda les nostres gallines a les quals devem el sabor dels ous que emprem.

Per acabar aquest article, ens agradaria recordar les paraules del gastrònom Pep Palau, qui argumentava en un article que “menjant productes de proximitat no només podem menjar més barat i contaminem menys, sinó que, a més, vinculem la nostra manera de menjar al territori. Evitem la pèrdua dels vincles amb la terra i els establim amb la gent que la cultiva. Sabem el que mengem, reforcem la filera curta dels aliments i vivim d’acord amb l’estil de vida que ens és propi”.