GUÍA REPSOL - LA BOSCANA

De ‘Guía del viajero Campsa’ a ‘Guía Repsol’, història i origen

1979, l’estreno. L’origen de l’antecessor de la ‘Guía Repsol’, tal com ho coneixem avui en dia, es remunta 38 anys enrere amb una llarga història plena de canvis, premis i inquietuds.

Als anys 80 (la primera edició l’any 1979), sortia a la llum el que a posteriori seria la ‘Guía Campsa’, una publicació molt apreciada pels amants de la carretera, presentada per la Compañia Arrendataria del Monopolio de Petróleos Sociedad Anonima (CAMPSA). La ‘Guía del viajero 1979’ pretenia ser una publicació turística amb mapes de carreteres, estacions de servei,  hotels i restaurants de la península Ibèrica, sud de França i Andorra seleccionats per la ‘Cofradía de la buena mesa’ de Madrid.

Després de publicar aquesta primera edició, el públic presentava discrepàncies en els criteris de la selecció i classificació d’aquests establiments. Tot i això, era una publicació prou important, ja que incrementava l’escaig nombre de guies gastronòmiques d’Espanya realitzades per la gent del propi país. ‘La Guía del Viajero’ pretenia ser un referent, i és per això que en les futures edicions es van contemplar aquestes carències i els redactors de la guia van afinar criteris i corregir errors de la primera publicació. I buy best cialis Vidalista https://buytadalafilmd.com/vidalista/ very fast delivery from india

El primer número de ‘La Guía del Viajero’ de CAMPSA classificava els espais gastronòmics amb un, dos, tres i quatre Sols, considerats els ‘Sols’ de la ‘Cofradia de la Buena mesa’. Arzak, l’Akelarre o ElBulli són alguns dels restaurants guardonats amb la màxima categoria en aquesta primera publicació.

A més a més, al 5 de juliol del 1979 sortia al BOE com a ‘libro de interés turístico’ nomenat per la Secretaria de Estado de Turismo del Gobierno de España. Un reconeixement oficial que preservaria fins anys posteriors. A la contraportada de la guia es podia observar la menció ‘Declarada interés turístico’ per la Secretaria General de Turisme o per la Direcció General de Turisme.

En els anys posteriors la guia es va anar afinant, tot i que l’any 1981 i 1982 va quedar en blanc l’edició d’aquesta guia per CAMPSA i va ser el Banco Exterior de España qui treia una guia del mateix estil amb petites variacions, així que la companyia petroliera havia d’utilitzar l’enginy per diferenciar-se d’aquesta publicació.

A partir d’aquest fet, la guia va passar a nomenar-se ‘Guía del viajero Campsa’ i utilitzava ‘Surtidores’ (màxim 3) en comptes de ‘Sols’ per fer la classificació. També cal recalcar la menció del ‘mejor restaurante del año’ que abans la publicació no contemplava. En aquells temps la guia no estava assessorada per ‘l’Academia Española de Gastronomía y la Cofradía de la Buena Mesa’.

L’any 1989, amb la ‘Guía del viajero’ per un costat i la ‘Guía Campsa’ per un altre es va detectar la necessitat de posar en ordre les classificacions i nomenclatures de la Guia Campsa, ja que els ‘surtidores’ prestaven a confusió. Aquest any en concret, tornava l’assessorament de l’Academia Española de Gastronomía y la Cofradía de la Buena Mesa. També tornava a rebre el premi nacional de Turismo de Gastronomia Marques de Villena per la seva labor divulgativa, corresponent als ‘Premios Nacionales de Gastronomía’. En els anys posteriors de publicació de la guia, la part gastronòmica es convertia, a poc a poc, en la protagonista.

L’evolució de la guia va ser notable a partir del 1999, quan dins de l’afany per adaptar-se a les noves tecnologies va aparèixer la primera ‘Guía Campsa’ en CD-ROM. Un any més tard es llançava la pàgina web del projecte www.guiacampsa.com així com una publicació especialitzada sobre vins, ‘La Guía de los Mejores Vinos de España’.

L’avanç tecnològic comporta a:

  • La renovació del portal digital el 2004.
  • La presentació d’un newsletter setmanal amb informació gastronòmica rellevant el 2005.
  • La publicació d’un CD de navegació el 2006
  • La inclusió de la ‘Guía Campsa’ als GPS de la marca Tom Tom el 2007.
  • L’arribada d’una versió mòbil de la publicació el 2008.

I finalment, al 2009, la ‘Guía Campsa’ es transforma en la ‘Guía Repsol’ seguint l’estratègia corporativa de la companyia. Compañia Arrendataria del Monopolio de Petróleos Sociedad Anonima (CAMPSA) era una simple marca d’aquesta multinacional. També es començaven a treballar les xarxes socials amb la nova imatge i els nous objectius.

En aquest últim període, tornaven els ‘Sols’ com a classificació dels establiments. I a partir del 2010, l’objectiu de la nova guia era posicionar-se progressivament en l’àmbit europeu per guanyar influència a escala internacional.

En definitiva, la ‘Guía Repsol’ amb més de cinc millons d’exemplars venuts des de la seva primera edició al 1979, amb una comunitat digital consolidada, els reconeixements de professionals del sector i les distincions com la ‘Placa al Mèrit Turístic’… És una de les guies gastronòmiques més destacades de la península.

LA BOSCANA

Després de conèixer la trajectòria de la ‘Guía Repsol’… Per l’equip de La Boscana, és un plaer immens ser guardonats amb ‘un Sol Repsol’ en la nova edició de la guia (2018).

Comunicació La Boscana.
Font: Bon Viveur