La Boscana

Costums d’altres cultures que cal tenir en compte

Els costums que tenim a taula formen part de la nostra cultura gastronòmica, del nostre caràcter i tarannà. Ens apassiona fer petar la xerrada un cop acabat l’àpat i encara estem asseguts a taula -hi fèiem referència a l’article El plaer de la sobretaula-, tot seguint amb els bons hàbits de la dieta mediterrània que tant ens caracteritza. Però tal i com nosaltres tenim aquests costums, a altres països, en ocasions no gaire llunyans, en poden tenir d’altres que, d’entrada, ens poden semblar extravagants. Te’n expliquem algunes per tal que les tinguis en compte per si algun dia et trobes en situació.

  • Atreveix-te a menjar peix verinós al Japó. Es podria dir que gairebé s’ha convertit en una moda. Es tracta de cuinar el peix globus de tal manera que les parts tòxiques no toquin la carn que ha d’ingerir el comensal. Lamentablement, no tots els cuiners estan capacitats per fer-ho i molts curiosos pateixen intoxicacions que, en molts casos, acaben amb la mort del pacient. Així que si vas al Japó i vols provar el fugu, assegura’t primer que no et menges ni el fetge, ni els ovaris ni la pell ja que són les parts prohibides de l’animal, i després que el cuiner té els coneixements necessaris per a fer-ho.
  • Primer els de més edat. A Corea del Sud es considera la gent gran com a savis i coneixedors del món i, per tant, tenen el privilegi de ser els primers en començar a menjar. Ves amb compte no t’avancis, és una falta de respecte greu no cedir el torn al de més edat de la taula.
  • La mà esquerra, sota la taula. Són diversos els països que han adoptat aquest costum. Es diu que la mà dreta s’utiliza per accions honorables, mentre que l’esquerra es reserva per la higiene personal i, per tant, ha d’estar fora de l’abast del menjar. Se sap que diversos estats africans, la Índia i parts de l’Orient Mitjà ho posen en pràctica.
  • Tenim un país veí on és millor no demanar sal ni pebre, i no és França. Aquest gest representa una ofensa al cuiner i els portuguesos ho veuran amb mals ulls si ho fas davant d’ells.
  • Oblida’t de deixar el plat net. A La Xina està molt mal vist deixar el plat buit, ja que voldrà dir que has passat gana i no n’has tingut prou. Ni se’t acudeixi passar una molla de pa com fem aquí, et posarien mala cara.

Aquests són només alguns dels costums gastronòmics estranys que hem pogut trobar. En coneixes més? Esperem les teves respostes.

Comunicació La Boscana