La Boscana

Com tastar un vi? Fases del tast

Recentment al blog de La Boscana s’ha parlat de mots relacionats amb el món del vi, ja que és temps de veremar, temps en que els celler recol·lecten els fruits de tot un any per elaborar els vins que tenen en ment. Comença l’espectacle! La màgia de crear beuratges màgics que exaltaran receptes culinàries, ‘caldos’ que potenciaran sabors, pocions blanques, rosades i negres que vestiran àpats deliciosos i botelles distingides. En aquest article, us ensenyarem com tastar un vi per apreciar-ne les qualitats i distingir-ne els defectes, les fases del tast, analitzar-lo i a descriure’l amb els adjectius corresponents. T’hi atreveixes? Som-hi!

Primerament ens posarem en tessitura, l’entorn ideal, la situació perfecta seria una sala aïllada de sons, temperatura ambient agradable, exempta d’olors químiques que podrien alterar els atributs del vins que anem a tastar i sense condicionants visuals que puguin cambiar la nostra percepció. També s’aconsella disposar d’una taula blanca o d’un full de paper blanc per procedir al tast (fase visual, per apreciar millor el color).

El tast d’un vi consta de 4 fases; la acústica, la visual, la olfactiva i la gusto-olfactiva (retronasal). Anem a descriure-les amb deteniment:

  • Fase acústica: A l’hora de destapar un vi ja podem apreciar les primeres percepcions que aquest ens aporta. Si té un soroll molt estrident o no, per exemple. De les 4 fases és la que té menys importància.
  • Fase visual: Dins de la fase visual analitzarem les diferents propietats relacionades amb l’aspecte visual/ físic del vi com ara el color, els tons, la nitidesa, la transparència, la opacitat, la brillantor, la viscositat, l’espessor, etc. En cas del color, el descriurem, si és blanc, rosat o negre i quina tonalitat té (Per exemple Groc palla, rosat pàl·lid, negre intens, etc) La resta de qualificatius els anirem descrivint d’acord el que anem observant, com ara la viscositat ens pot indicar si és un vi amb un grau alt d’alcohol, la brillantor, la transparència, l’espessor ens poden insinuar petites notes del procés d’elaboració, per exemple.
  • La fase olfactiva: Un vi amb aromes afruitades? A poma? A plàtan? A fruita vermella? I tant com sí! Mireu la roda d’aromes. Dins la fase olfactiva del vi també hi podem descobrir una serie d’aromes associats a les diferents etapes del vi… Aromes primaris (Ens les aporta la varietat), aromes secundaris (ens les aporta la fermentació del vi, ja sigui l’alcoholica i/o la malolàctica) i els aromes terciaris (ens l’aporta el procés d’elaboració, com la criança en barrica). És important que els tres aromes harmonitzin a la perfecció perquè cap aroma despunti de manera astringent. De les aromes, n’estudiarem la intensitat i en descriurem la percepció.


  • La fase gustativa/olfactiva: Un cop disposem del vi a la boca podem descriure’n la percepció. Si notem els gustos (dolç, amarg, un toc salí, l’acidesa…), si ens deixa sensació d’aspror o no a la boca (definim el taní en vins negres), si ens retornen els aromes que hem descrit anteriorment (retronasal), si té grau alcohòlic, si és agradable, si és voluptuós, si és lleuger, etc. AQUÍ tens una sèrie d’adjectius per descriure aquest meravellós producte amb molts anys d’història i fruit d’una evolució constant. T’hi atreveixes?

I fins aquí, introducció al tast de vins. El secret per aprendre a tastar és tenir una base teòrica però sobretot, molta pràctica. Així doncs… a practicar s’ha dit!

Vols conèixer més sobre vins? A La Boscana disposem de personal especialitzat en vins per poder oferir un servei de maridatge acurat amb la nostra cuina. Vins d’arreu del món maridats amb receptes innovadores però amb unes arrels molt tradicionals que aporten substància als plats.

Reserves  La Boscana Restaurant: 973 56 55 75 / reserves@laboscana.net
Reserves  La Boscana Banquets: 973 71 10 80 / laboscana@laboscana.net

Comunicació La Boscana.

Tags: