8 formatges espanyols, entre els millors del món

Pels antics grecs era un regal dels Déus i ja se’n feia menció a l’Odisea d’Homer del segle VII aC. És, probablement, el producte derivat de la llet més preuat i n’existeix un amplíssim ventall de varietats capaces de seduir d’una manera o altra els paladars més delicats. Parlem del formatge. Saps quines són les varietats més cotitzades? Cada any es celebra el World Cheese Awards, on es fa una selecció dels millors, i enguany tindrà lloc a Sant Sebastià. Què et sembla si et fem una llista dels millors formatges espanyols de l’edició anterior?

El millor formatge d’Espanya de l’any 2015 és La Retorta, de la Quesería Finca Pascualete. S’obté a partir de la llet crua de les ovelles de Trujillo, Cáceres, i està premsat a mà. Té un sabor suau i una textura gairebé líquida que impregna tot el paladar. A diferència de la majoria de formatges, aquest es menja amb cullera com si fos un pastís obrint la tapa superior. És ideal per untar damunt el pa.

La segona posició és pel formatge Cristo del Prado Semicurado, de Quesos Cristo del Prado SL. És un formatge produït a Madridejos, Toledo, i amb la llet pasteuritzada d’ovelles provinents de més de 50 granges seleccionades. Té un sabor lleugerament àcid.

Qui completa el podi és el formatge de cabra amb llet crua, de Betara SL. És un producte tradicional, totalment artesà i a més ecològic que es produeix entre Vic i el Berguedà, a la comarca del Lluçanès. Té una escorça característica, amb una textura rugosa i de color gris. Sota aquesta aparença s’hi amaga un formatge cremós que explota a la boca amb una tendresa de sabor a nous.
 
El quart lloc l’ocupa el formatge d’ovella Pago “Los Vivales” d’etiqueta negra, de Baltasar Moralejo e Hijos SL. Estan situats a Coreses, Zamora, on hi ha les 3.000 ovelles productores. Aquest formatge d’aparença jove, és de sabor fort, amb un regust lleuger i persistent.

El segueix el formatge Añejo San Vicente, de Industrias Lácteas San Vicente SA. Està elaborat amb llet crua d’ovella i compta amb una personalitat pròpia de sabor intens.

El sisè formatge espanyol de la categoria Super Gold és un formatge de llet crua d’ovella, de l’Hacienda Zorita Organic Farm, a Salamanca. Té una textura suau però un sabor intens. Un cop al paladar es nota l’aroma de cereals.

El penúltim de la classificació és el formatge curat de cabra Gran Reserva de la formatgeria artesanal “Las RRR”.

El darrer del rànquing és el J.Aranburu, de formatges Idiazábal. És la joia gastronòmica del País Basc i Navarra  i compta amb Denominació d’Origen Idiazábal. S’elabora exclusivament amb llet crua de les ovelles de raça Latxa i Carrança.

Vols saber quins són la resta de formatges premiats? Aquí tens el Resultats del World Cheese Awards de 2015.