La Boscana

5 rutes gastronòmiques de Lleida

És ben cert que la província de Lleida es coneix per capitanejar el sector primari, per mimar la terra i fer una agricultura autèntica. Això proporciona una bona producció d’una matèria prima de gran qualitat que ofereix bons ingredients per crear una gastronomia amb excel·lents atributs. En l’article d’aquesta setmana parlarem de 5 rutes gastronòmiques que conviuen a la província de Lleida. Es complementen amb perfecta harmonia i són l’excusa ideal per conèixer territori, producte i cuina local.

  1. Ruta del Vi de Lleida. De ben segur que a molts de vosaltres us sona la Denominació d’Origen (d’ara endavant D.O) Costers del Segre dins de la demarcació de la província de Lleida. Aquesta ruta empara els cellers que conformen aquesta D.O (La més extensa de Catalunya) que dia rere dia es va consolidant arreu del món. Està dividida amb 7 subzones, aquestes fan que s’elaborin vins molt heterogenis a causa del fort contrast tèrmic, diferents tipus de sòls, de climatologogia, etc.  Podríem dir que els vins de Lleida són únics i especials.

Ruta del vi de Lleida

  1. Ruta de l’oli de les Garrigues. Les Garrigues sinònim d’oli d’oliva verge extra de qualitat,  el bressol de la preuada varietat d’olives Arbequina. Una trentena de poblacions de Les Garrigues, l’Urgell i el Segrià conformen la D.O Les Garrigues i, per superfície també de la ruta de l’oli. Els paisatges austers i plens d’encant fan el marc perfecte per gaudir de paratges i gastronomia, una ruta que de be segur farà gaudir els vostres paladars amb l’or groc-verd d’aquestes contrades.


  2. Ruta de la cuina de la mel.  Aquesta ruta comprèn les comarques de la Noguera i Pallars Jussà, ja que la seva situació en fa l’indret ideal per la producció de mel.  En aquesta ubicació es troben grans plantacions d’herbes aromàtiques com ara farigola, romaní, espígol, això fa que hi hagi una gran població d’abelles disposades a convertir el seu nèctar amb aquest producte tan dolç, la mel. L’inquetud per donar a conèixer aquest producte tan ben valorat, però a l’hora tan desconegut, restauradors de la zona han decidit combinar la tradició i innovació per donar-nos a conèixer la cuina dolça de la mel.

Mel

  1. Ruta de la vedella dels Pirineus. La vedella dels Pirineus, carn amb I.G.P.  La ruta empara totes les explotacions d’animals de boví de raça Bruna del Pirineu català. Les excel·lents característiques de la carn d’aquesta Indicació Geogràfica Protegida (I.GP) fan que sigui un producte molt demandat pels restauradors de la zona. El resultat d’aquest interès i d’aquest ‘saboire faire’ per part dels ramaders i caps de cuina és una ruta amb nom propi.

Vaca_bruna_dels_Pirineus

  1. Ruta del formatge del Montsec. La serralada del Montsec, des dels anys 80, és un dels majors productors de formatge de Catalunya. Això és degut a que el sector agrari és la principal activitat de l’entorn. Estem parlant de formatges de llet de cabra, de diferents matisos i tècniques d’elaboració. La història ens diu que les cabres eren els únics animals que sobrevivien a la fauna de la zona com àligues, voltors o mosteles, i és per això que els ramaders de la zona van apostar perquè la font principal d’ingressos fos de l’elaboració d’aquest producte tan preuat

Formatge de cabra

Comunicació La Boscana.