Catalan Sauces

4 salses catalanes que has de conèixer

Imagina’t un plat de verdura casolana collida de l’hort i servida a taula. La mongeta, tendra i gustosa; la ceba i la patata, que es desfan a la boca; i una pastanaga bullida al punt, que li dóna aquell contrast buscat tant en el sabor com en el color. Se’t fa la boca aigua? Doncs ara, afegeix-li una maionesa casolana que cohesiona tots aquests ingredients. Exquisit, no creus? I és que una bona salsa és clau per a acompanyar i potenciar els sabors d’un plat. Saps quines són les salses típiques catalanes? Avui te’n parlem d’unes quantes.

  1. Salsa romesco. És tradicional de la zona de Tarragona i existeixen diverses varietats a l’hora de fer-la. Es pot combinar tan amb carns com amb verdura i també és habitual trobar-la en peixos. S’ha d’evitar confondre-la amb la salsa de calçots, la qual és molt similar.
    Ingredients: oli d’oliva verge, vinagre, tomàquets, alls, nyores, avellanes i ametlles torrades, pa torrat o fregit, pebre vermell, mig bitxo i sal.
  1. Anxovada. És típica del municipi de Cotlliure, a la Catalunya Nord. L’anxovada porta tomàquet, a diferència de l’anxoiada, que no en porta, fet pel qual sovint es confonen. L’anxovada es fa amb un picat d’anxoves (a la sal), all, oli, pebre i tomàquet.
  1. Olivada. L’olivada es pot fer a casa, ja que és molt fàcil de preparar, o bé es pot comprar ja feta. La recepta original diu que es fa amb olives negres, tot i que cadascú pot escollir la varietat d’oliva desitjada: arbequines, empeltre, argullol… Es tracta de fer una pasta a base d’olives xafades amb oli d’oliva, sal i alguna espècie al gust.
  1. Picada. Essencialment, la picada consta d’ametlles, pa i un líquid. L’ametlla es pot substituir per les avellanes, els pinyons o les nous. El pa s’ha de poder picar, per tant, ha de ser torrat o fregit, pa vell o crostons. Com que la seva funció és de condimentar el plat ja preparat, el líquid acostuma a ser el suc de la cocció, tot i que també es pot utilitzar brou o aigua calenta. Aquesta combinació s’afegeix a altres elaboracions que tenen de base ingredients com l’all, el safrà, el julivert o el comí.
    La picada pot acompanyar multitud de plats, des de carns, peixos i verdures, fins a arrossos, sopes o llegums.

 

Coneixies aquestes salses catalanes? T’animem a que les provis i ens diguis si en coneixes d’altres. En trobes a faltar alguna?

 

 

Comunicació La Boscana