La Boscana

25 Mots relacionats amb la cultura del vi (II)

Si la setmana passada coneixíem els primers 12 mots de la cultura de vi com ara barret, cup, maridatge… ara toca el torn a les últimes paraules que hem seleccionat, relacionades amb el món vinícola, un món que està en augment, un sector en constant creixement i amb una bona trajectòria per davant. Som-hi?

 • Pàmpol: Fulla del cep.

 • Piar (Trepitjar): És el fet d’aplicar una lleugera pressió sobre els raïms veremats per tal d’extreure’n el most, tradicionalment es feia amb els peus i actualment amb una màquina que s’anomena trepitjador (alternativa a la premsa). El resultat és un most més fi que no pas si s’hagués premsat.

 • Plantació en espaldera: Existeixen diferents tipus de plantacions, segons l’antiguitat de la vinya i de la possible mecanització de les tasques del camp. Així doncs, la plantació en espaldera consisteix a introduir unes guies per dirigir el cep. És a dir, uns pals fan de base i els cables en línia que veiem al vídeo, de guies.

 • Plantació en vas: És la manera més antiga/tradicional de cultivar la vinya. Tot i que actualment també hi han cellers que optin per aquest tipus de plantació, aquesta fa difícil la mecanització de les tasques de poda/recol·lecta, ja que com veieu en l’anterior vídeo, consta d’un peu i d’uns 3-4 braços a una altura mitjana que preserva la humitat al centre del cep i s’utilitza normalment en zones molt seques.

 • Poda en verd (esbrollar): Aquesta tècnica consisteix a treure els brots que no ens interessen de la soca i del cep en general i deixar els que puguin assolir una bona vigorositat per donar bons fruits. Normalment es realitza la poda en verd durant l’hivern.

 • Premsar: Amb l’ajuda d’una màquina que s’anomena premsa, es tracta d’aplicar força pressió al raïm veremat per extreure’n el most. Abans hem parlat de piar, que es tracta d’aplicar una pressió relativament fluixa i que s’aplica a quantitats relativament baixes, premsar està indicat per quantitats més elevades i no es recomana premsar en excés, sinó la qualitat del futur vi se’n veurà afectada.

 • Sommelier: Podríem dir que sommelier és la figura d’un professional expert del món vinícola i gastronòmic. Coneix els vins i les seves propietats i això fa que disposi de plena capacitat per decidir quin vi va acord amb cada recepta. Recomana vins, d’acord als plats. (Vegeu maridatge en l’anterior article*).

 • Taní: La definició correcta seria… Component del vi d’acció astringent que procedeix de les parts sòlides del raïm. Li dóna atributs sensorials, especialment pel que fa al gust i a la coloració fosca del vi negre. La sensació astringent disminueix a mesura que el vi envelleix. La definició més informal seria, la sensació d’aspror que t’aporta un vi negre a la boca, sobretot a la llengua.

 • Tast: Tècnica de tastar vins (Degustació). Professionalment se segueixen unes fases marcades per un protocol de tast. Fase auditiva, visual, olfactiva i gusto-olfactiva (retronasal). Mitjançant els tasts es pot apreciar millor les característiques del vi i descriure’l amb més precisió..

 • Tast Vertical: Degustació d’un mateix vi però de diferents anyades per veure’n l’evolució al llarg del temps.

 • Trafegar (Transvasar/ tramostar): canviar el vi d’una tina/cup* a una altra, amb la finalitat d’airejar-lo i clarificar-lo.

 • Verema: Collita del raïm. Es pot collir manualment o màquina, depenent del celler. A les nostres contrades la verema (normalment) s’inicia a finals d’agost per varietats blanques i s’acaba amb les varietats negres sobre l’octubre.

Doncs aquí s’acaba el repertori de mots vinícoles interessants de descobrir per ser un entès del món del vi. Si voleu que ampliem aquesta compilació de mots relacionats amb la cultura del vi, deixeu-nos un comentari i seguirem investigant com amants del vi que som.

Ah, per cert! Sabies que… A La Boscana disposem de menús degustació maridats amb les més de 400 referències del nostre celler? Descobreix-los AQUÍ.

Reserves a La Boscana restaurant:  973 56 55 75 / reserves@laboscana.net
Reserves a La Boscana banquets:  973 71 10 80 / laboscana@laboscana.net

 

Comunicació La Boscana.