La Boscana

25 Mots relacionats amb la cultura del vi (I)

De ben segur que molts de vosaltres recentment heu sentit a parlar sobre l’inici de campanya de la verema 2017. La majoria dels cellers d’arreu del món comencen l’època de més tràfec, les nits eternes sense dormir, l’analítica del punt òptim de maduració de la vinya les collites a contra-rellotge per evitar sobremaduracions al camp… En aquest article us parlarem dels primers mots del món vinícola que has de saber per convertir-te en tot un expert en la cultura del vi.

 • Aclarir: Si es deixa madurar tots els gotims de raïm del cep, podríem provocar una baixada de qualitat del fruit, i pèrdua de vigorositat dels brots de la planta. Aclarir vol dir que no deixarem madurar la totalitat de gotims de raïm, sinó que abans de la maduració de la vinya, passaran operaris a treure’n els que no tinguin bon aspecte.
 • Anyada: Indica l’any de la collita amb la qual s’ha elaborat el vi.
 • Barret: Quan es du a terme el procés de fermentació dins dels dipòsits, el most queda cobert per una pasta sòlida que es forma a partir de les pells del raïm, el barret.

 • Bóta: Recipient de fusta (Poden ser de diferents tipus de fusta, les més comunes són de roure i de procedència americana i francesa) utilitzat per a fer la criança dels vins. La bóta s’encarrega d’oxigenar el vi, aportar cos, aromes i depenent del cas arrodonir tanins.
 • Boter: Fabricant de bótes. També nomenat ‘toneler’.

 • Brisa: Són les restes que s’obtenen després de la premsa del raïm. La brisa és formada per la rapa, la pellofa, la polpa i el pinyol i és molt utilitzada per a la destil·lació d’orujos.
 • Criança: És el temps que el vi reposa dins d’una bóta i/o botella. Depèn del temps de criança del vi, el classificarem com a ‘Vi de criança’, ‘reserva’ i ‘Gran Reserva’.
 • Cup: També se’n pot dir tina o trull. Recipient on el most realitza el procés de fermentació (alcohòlica i en alguns casos malolàctica) o, després de fermentat, es fa envellir el vi. El recipient pot ser de diferents materials com el ciment, metàl·lic o de fusta.
 • Desrapadora: Màquina que separa la rapa dels grans de raïm. Si no traguéssim les tiges dels gotims, els vins podrien adquirir aromes i gustos herbacis molt astringents.

 • Fermentació: En el procés d’elaboració del vi podem trobar tres tipus de fermentació diferents. La fermentació alcohòlica, la malolàctica i la fermentació en bóta.
  L’alcohòlica; El most pateix la transformació en alcohol etílic per l’efecte dels llevats dels sucres continguts.
  La malolàctica; La transformació de l’àcid màlic del vi en àcid làctic. Habitualment es desencadena el procés de forma espontània transcorregudes diverses setmanes o mesos des de la primera fermentació.
  En bóta; Fermentació del vi que té lloc als recipients denominats bótes, fabricades preferentment de fusta de roure. És el procés durant el qual els blancs agafen aromes de torrats, cos i volum en boca.
 • Gotim: (També se’n pot dir ‘gravell’): porció d’un raïm, constituïda per una branqueta de la rapa i uns quants grans.
 • Maridatge: El maridatge del vi i el menjar és el procés de ‘casar’ els aliments amb el vi adequat per realçar el potencial del plat. La unió entre vins i gastronomia.

 

Doncs ja ets una mica més expert en el món vinícola i en el procés d’elaboració del vi! La pròxima setmana parlarem dels mots restants per a convertir-te en tot un #wineloverA La Boscana som amants del bon vi, dels vins de la terra i també dels vins forans que casen amb la nostra cuina. Sabies que al nostre celler tenim més de 400 referències de vins d’arreu del món?

Comunicació La Boscana.