10 Tendències gastronòmiques d’aquest 2017 (II)

Si la setmana passada parlàvem de poke bowls, de txuletons madurats, de comensals opinadors, de formes de cocció i de menjars probiótics… Ara arriba el torn a les 5 últimes tendències gastronòmiques d’aquest 2017; El flexitarianisme, el trashcooking, el plàncton a la cuina, menjar a les barres i dels mocktails.

1. El Flexitarianisme. La barreja de les paraules flexible i vegetarianisme resulta una corrent gastronòmica que poc a poc va agafant protagonisme als nostres hàbits alimentaris. Una dieta flexible on el 80% dels aliments que ingerim son fruites, llegums, cereals  i verdures i l’altre 20% carn i peix en mesura. S’aposta per fomentar els super aliments, aliments amb un contingut nutricional que aporta beneficis per a la salut superiors a la resta, la flexibilitat de les nostres costums alimentàries i la diversitat de productes per consumir. Es busca una filosofia d’alimentació saludable, amb formes de cocció saludables i on la freqüència d’ingesta de carn i peix depengui de les costums de la persona, no d’un patró determinat.
No va ser fins al 1992 on es va començar a crear aquesta corrent als Estats Units i que d’ençà, es va començar a escampar pel món. Els holandesos són els pioners en adquirir aquest mode alimentari i de diversificar la seva dieta de manera flexible.

2. El Trashcooking. També coneguda com cuina d’aprofitament o segons el Pere Bahí, cuina de ‘catxoflino’. L’art de reutilitzar els aliments de manera que no es desaprofiti res dóna nom a aquesta tendència gastronòmica. Mermes, sobres del dia anterior, peces menys elegants… tot s’hi val si l’objectiu és aprofitar-ho tot. Si bé fa molts anys les nostres padrines ja practicaven humilment aquesta tècnica culinària per motius econòmics, ara es recupera pels Mestres de l’alta cuina on posen a prova la seva imaginació i innoven a l’hora de donar-li la volta a les receptes i a l’hora de presentar el plat. Peles de carabassó saltejades amb una mica d’all, la pell de taronja rallada i secada per donar aromes més intensos al plats o la pell de pollastre fregida per preparar cotnes cruixents són algunes de les idees del que es pot arribar a aconseguir.

cooking-1013455_1280

3. El plàncton aplicat a la cuina.  Tot i que encara és un fenomen escàs, moltes restaurants comencen a experimentar i apreciar les qualitats nutritives del plàncton, una gran font de greixos i proteïnes malgrat el seves dimensions mínuscules. Tot i ser molt nutritiu, a nivell individual no és molt gustós pel paladar dels comensals, així doncs és molt important el tractament i la presentació que el xef realitzi. Un dels xefs de referència en aquest moviment culinari és Ángel León , que va passar de la ‘cuina marinera tradicional a la ‘cuina marinera d’anticipació’. També ha creat un hort marí per cultivar plàncton per elaborar els seus plats. Els usos? Des de guarnir un arrós fins a potenciar el sabor a un pil – pil. La salinitat que preserva el converteixen en un potenciador de gustos. És un ingredient que poc a poc s’anirà democratitzant i que ben aviat veurem a la majoria de cartes dels restaurants populars.

phytoplankton-1348508_1280

4. Menjar en una barra? Sí! És una de les tendències gastronòmiques d’enguany.  Degustar creacions culinàries com qui pren un aperitiu, amb un tamboret i a peu de barra és una corrent gastronòmica que es va començar a instaurar als anys 70 i que avui en dia molts restaurants de tot el món repliquen aquest model. Un model que marca diferència, que apropa el comensal al xef i amb un aire desenfadat que sorprèn i que va guanyant adeptes.
A nivell nacional, ja fa temps que associem el ‘tapeo’ al menjar a la barra, però avui en dia les tapes comparteixen barra amb menús diaris, menús degustació i cartes elaborades. Gaudir damunt d’un tamboret i la cuina a la vista? Això mateix!


5. Mocktails. Però què significa aquesta paraula? És un anglicisme que denomina a tots aquells combinats que no porten alcohol en la seva elaboració. Simular un cocktails sense alcohol? Exacte! La tendència de ‘maridar’ sense alcohol s’està imposant, i molts xefs ja estan pensant noves combinacions per casar amb la seva cuina. La idea de desenvolupar begudes sense alcohol per acompanyar els seus plats com ara sucs de fruites, vegetals,  fermentats o fins i tot aigua amb diferents gustos. Seguint el fil de les tendències gastronòmiques actuals que busquen sobretot el benestar, potenciar hàbits saludables i cuidar el planeta aquesta opció encaixa a la perfecció.

pexels-photo-27433

 

Comunicació La Boscana.